Marian Alecu și Adi Dănilă, doi tineri din Botoșani, au făcut o descoperire neașteptată în pădurea de la Copălău. Totul s-a întâmplat pe data de 6 octombrie, după o plimbare de câțiva kilometri. Au găsit o adevărată comoară, chiar de pe vremea domniei lui Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare.
Cei doi tineri au descoperit un tezaur cu 60 de monede antice din argint. Potrivit primelor informații, comoara ar fi veche de peste 2.400 de ani și are o mare valoare istorică. Nu au mai fost găsite astfel de artefacte în zona respectivă până acum, iar specialiștii sunt de părere că obiectele ar fi de origine dacică.
Șeful Direcției pentru Cultură Botoșani, Dănuț Huțu, a mărturisit că acest tip de monede nu au mai fost găsite vreodată în județ, asta în ciuda faptului că aau fost documentate.
„Astfel de monede nu au mai fost descoperite, doar din alte epoci. Din ce am vorbit cu cei de la Muzeul Județean, tipologia asta s-a mai descoperit în România, deci nu e o descoperire unică la nivel național”, explică Dănuț Huțu, șeful Direcției pentru Cultură Botoșani.
Probabil că sunteți curioși să aflați unde a fost găsit mai exact tezarul. Nu vă mai ținem în suspans și vă spunem că a fost descoperit în afara unui sit arheologic destul de cunoscut. Este important de precizat faptul că tinerii au respectat reglementările legale și au anunțat Poliția cu privire la comoară.
„Nu ne-am așteptat, a fost ceva senzațional pentru noi. Nu am căutat niciodată ceva anume, doar ieșim la mișcare. Acum a fost norocul nostru, ziua noastră norocoasă. Ne ghidăm să nu mergem în siturile arheologice. În rest, cea mai importantă este mișcarea pentru noi. Au rămas impresionați de descoperirea noastră, nu se așteptau să găsim așa ceva, nefiind specifice zonei noastre, s-au găsit mai mult în zona carpatică, e o descoperire senzațională și sperăm să aflăm mai multe de la muzeu”, explică Adi Dănilă, unul dintre cei doi arheologi de ocazie, potrivit stirileprotv.ro.
Tinerii speră să obțină cât mai multe informații despre comoara pe care au descoperit-o, asta după ce se va face expertiza monedelor. De acest lucru se vor ocupa arheologii de la Muzeul Județean.
„Este vorba despre niște monede din timpul lui Filip al II-lea, cam 300 – 400 de ani înainte de Hristos. Despre circulația lor nu pot să vă dau detalii până nu merg pe mâna specialiștilor, adică toate lucrurile care țin de autentificarea lor, despre cercetarea lor vor veni după ce vor fi expertizate de către arheologii Muzeului Județean, care vor completa demersul făcut de cei doi amatori care au deținut detector de metale în condițiile legii, pentru că oamenii au fost și le-au declarat la poliție, conform legislației în domeniu. Descoperirea a fost făcut în afara unui sit arheologic reperat în Repertoriul Arheologic Național sau în lista Monumentelor Istorice”, a mai adăugat Dănuț Huțu.
Rămâne de văzut la ce valoare se ridică tezaurul pe care Marian Alecu și Adi Dănilă l-au găsit.
Citește și: Un negustor a găsit un tablou în pivniță și l-a înrămat în sufragerie. Ireal ce comoară era, de fapt